Zwerfballonnen

Ik leerde Ooststellingwerf kennen als een landelijke gemeente bestaande uit een verzameling mooie dorpen in een nog mooiere natuur. Zo’n gemeente heeft natuurlijk het beste voor met die natuur en het milieu. Op haar website staat zelfs; ‘De gemeente besteedt dan ook veel aandacht aan het behouden van haar ‘groene’ status.’ Als dan een aantal leden van de gemeenteraad pleiten voor een verbod op het oplaten van ballonnen tijdens evenementen verwacht je van een dergelijke milieubewuste gemeente dat er direct een meerderheid voor is. Iedere ballon die opgelaten wordt, en dat zijn er heel wat, komt tenslotte ooit ergens in de natuur terecht als zwerfafval. En niet alleen in de gemeente Ooststellingwerf zelf maar ook in de andere provincies en zelfs in de Waddenzee. Met alle desastreuse gevolgen van dien. Vogels, vissen en zelfs zeehonden overleven een ‘ontmoeting’ met zo’n leeggelopen ballon vaak niet.
Maar geloof het of niet, een aantal leden van die gemeenteraad hebben tegen een verbod gestemd. Een verbod zou betuttelend zijn volgens Hans Welle, raadslid van de VVD. Alsof vele andere gemeentelijke regeltjes niet betuttelend zijn. ’Mensen kunnen hierin zelf wel een keuze maken’, zegt hij nog daarbij. Maar gezien de hoeveelheid zwerfafval blijken die mensen dat toch niet allemaal te kunnen. Daarom is het op straat weggooien van bijvoorbeeld een leeg sigarettenpakje wel verboden en kan je dat zelfs op een fikse boete komen te staan. Maar het oplaten van die vele fel gekleurde ballonen die allemaal, zonder enige uitzondering, eindigen als zwerfafval wordt dus niet verboden.
Burgermeester Harry Oosterman heeft gelukkig nog wel toegezegd dat hij bij organisatoren van evenementen onder de aandacht zal brengen dat het oplaten van ballonnen niet meer gewenst is. Dan kunnen we alleen nog maar hopen dat deze vorm van vervuiling daarmee achterwegen zal blijven. Ik durf het te betwijfelen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Inburgeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s