Knalwerk

Sinterklaas is weer voorbij en we maken ons op voor de komst van de kerstman. De kerstbomen en versieringen verschijnen weer in de huiskamers en allerlei zaken moeten kennelijk verlicht worden door honderden lichtjes. Toch is niet iedereen bezig met het voorbereiden van de gezellige kerstdagen. Er zijn er die denken al een voorschot te moeten nemen op oudejaarsavond. Dit ondervond ik laatst toen ik met het hondje dat een paar dagen bij mij logeert, langs het Stellingwerf College wandelde. Een oorverdovende knal liet het beest zodanig schrikken dat hij het liefst in mij kroop. Waar de knal precies vandaan kwam kon ik niet vaststellen. En geloof mij, het was geen rotje. Met dergelijk knallen worden lawines in wintersportgebieden veroorzaakt.

Ondanks alle regelgeving aangaande vuurwerk is het nog steeds kinderlijk eenvoudig om nu al vuurwerk in handen te krijgen. Nog altijd blijkt het handelen in illegaal vuurwerk een zeer lucratieve bezigheid te zijn. Dit blijkt wel uit de berichten dat er al weer grote hoeveelheden in beslag worden genomen door zowel de douane als de politie.

Steeds meer gemeenten stellen een vuurwerkverbod in voor bepaalde straten of wijken. Sommige zelfs voor het hele centrum. Meer dan de helft van de Nederlanders is voor een algeheel vuurwerkverbod op voorwaarde dat er professionele vuurwerkshows worden georganiseerd door bijvoorbeeld de gemeenten. In Ooststellingwerf helaas nog niets van dit alles. De gemeente laat via zijn site slechts weten wanneer het toegestaan is vuurwerk af te steken. Geen beperking of verbod.

Wij, u en ik, weten nu al dat er de komende weken slachtoffers te betreuren zullen zijn. Zowel menselijke als dierlijke. En toch mogen we nog steeds met knallers gooien en vuurpijlen afschieten. We moeten dan maar hopen dat de ‘vuurwerkers’ hun hoofd zullen gebruiken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Inburgeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s