Tasjesbelasting

In de Nieuwe Ooststelingwerver van vorige week las ik op de pagina voor het Gemeentenieuws dat vanaf 1 januari 2016 het gratis weggeven van plastic tasjes verboden zal zijn. Deze maatregel wordt genomen met als doel de grote hoeveelheid plastic afval te verminderen. Dat laatste kunnen we natuurlijk alleen maar aanmoedigen. De hoeveelheid tasjes die in de vuilnisbak terecht komt is gigantisch. Maar ook komen ze in het milieu terecht omdat een groot deel niet netjes wordt weggegooid. Ze komen zelfs in onze oceanen terecht waar ze grote drijvende plastic soepeilanden vormen die een grote bedreiging zijn voor al het leven daar.
Maar kennelijk hebben we ze toch hard nodig. Verschillende bronnen melden verschillende aantallen maar volgens de gemeente Ooststellingwerf zouden wij er maar liefst 3 miljard per jaar van gebruiken. Het is dan ook niet aannemelijk dat we vanaf volgend jaar ineens geen tasjes meer zullen gebruiken. Want hoe gaan we dan onze aankopen mee naar huis nemen. Een boodschappentas hebben we niet altijd bij ons. Zeker niet als we bij de afhaalchinees een Indische rijsttafel of een portie Babi Pangang halen. Of als we groente kopen op de markt. Zo zijn er veel momenten te bedenken dat we zo’n milieubelastend tasje toch wel erg handig vinden.
De supermarkten geven al lang geen gratis tasjes meer. Die laten ons er voor betalen. Zo verkopen ze er zo’n 360 miljoen van per jaar. Daar verdienen ze trouwens ongeveer 50 miljoen euro mee. Hieruit blijkt wel dat we de tasjes dus gewoon blijven gebruiken ook al moet we er voor betalen. Zo zal het dan ook bij de andere ondernemers gaan. Die zullen dus ook gewoon een bedrag gaan rekenen voor een tasje. Zo kunnen zij dankzij een overheidsmaatregel gezamenlijk veel miljoenen meer gaan omzetten en vloeit er ook weer de nodige belastingen in de staatskas. Het is dan ook maar de vraag hoe deze maatregel het milieu gaat ontlasten. Of was dat toch het doel niet?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Inburgeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s