Artikel 5

Zoals deze krant vorige week al melde heeft het besluit van de Gemeente Ooststellingwerf om de Stationsstraat in Oosterwolde definitief open te stellen voor alle verkeer tot veel discussie geleid. Ondanks de vele gegronde bezwaren van een groot deel van de Oosterwoldse bevolking komt de gemeente nog niet terug op de, mijns inziens onzinnige, beslissing. Het is nu aan de bezwaarcommissie om de ingediende bezwaren te beoordelen. De eerste vraag die deze commissie moet beantwoorden is of de bezwaarmakers belanghebbende zijn. Volgens mij is dat geen moeilijke vraag want iedereen die last heeft van het besluit, oftewel, iedere gebruiker van deze belangrijkste winkelstraat van Oosterwolde is belanghebbende. Of de commissie hier ook zo over denkt is nog maar de vraag. Mocht de commissie vinden dat de bezwaarmakers geen belanghebbende zijn hoop ik dat zij in hun motivatie wel een paar voorbeelden opnemen wie dan in deze zaak wel belanghebbende kunnen zijn.
Dan nog de, misschien wel belangrijkste, vragen: Heeft de gemeente wel de juiste procedure gevolgd en dit besluit op de juiste gronden genomen? Hadden de burgers niet moeten worden gevraagd of zij blij worden van dit verkeersbesluit? Juridisch gezien misschien niet maar het zou de Gemeente wel gesierd hebben interesse te tonen in de mening van haar burgers.
Hoewel het lijkt alsof dit een commercieel besluit is ten behoeve van een paar ondernemers gaat het hier om een zogenaamd verkeersbesluit. Een dergelijk besluit dient door de Gemeente te worden gemotiveerd. Hieraan zou het wel eens kunnen mankeren. Een verkeersregel moet namelijk dienen voor één van de in de verkeerswet opgenomen doelen. Bijvoorbeeld het beschermen van verkeersdeelnemers of de zorg voor veiligheid op de weg. Of, zoals het eerder besluit om de Stationsstraat juist te sluiten voor verkeer, ten behoeven van het voorkomen van het aantasten van het karakter en functie van een winkelgebied.
Ik ben van mening dat de Gemeente zelf artikel 5 van de wegenverkeerswet overtreed met haar besluit: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt”.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Inburgeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s