Op de vlucht

Eigenlijk had ik mij voorgenomen niets te schrijven over het vluchtelingenprobleem. Er wordt namelijk al zoveel over geschreven en vaak hetzelfde. Ik was dan ook in de veronderstelling dat ik niets nuttigs kon bijdragen aan de discussie. Tot er iets gebeurde dat mij op andere gedachte bracht.
Zoals u inmiddels misschien weet is koffie drinken op een terras, terwijl ik een krant lees, voor mij een favoriete bezigheid. Zo zat ik dus laatst weer op zo’n vol terras, ergens in Ooststellingwerf, te genieten van koffie, krant en een nazomers zonnetje. Aan de tafel achter mij hoorde ik drie mensen discussiëren over de vluchtelingen. Hoewel, eigenlijk was het niet echt een discussie want het gezelschap was het volledige met elkaar eens. De ene na de andere uitspraak van Geert Wilders vloog over de tafel. Echt letterlijk. Maar tegelijker tijd besefte ik dat het ook andersom kan zijn en dat het gedachtegoed van de PVV-leider volledig bestaat uit citaten van zijn kiezers. Wie heeft er dan goed geluisterd, de mensen achter mij of Geert? Niet gehinderd door enige kennis van zaken werd er gemeld dat wel honderdduizend vluchtelingen volledig bestaand uit IS-strijders, extremisten en criminelen ons land zouden overspoelen en zelfs overnemen. Dat het misschien gewoon mensen op de vlucht zijn die onze hulp nodig hebben kwam niet in hen op.
Nu heb ik dergelijke uitlatingen al vaker gehoord en geleerd dat het totaal geen zin heeft om met deze mensen in discussie te gaan. Zo niet de oudere man die aan het tafeltje naast hen zat. Die draaide zich om en vroeg of ze geen enkele sympathie konden opbrengen voor de vluchtelingen die het zonder onze hulp niet zouden redden. Ik schrok van de reactie van de man in het drietal. ‘Jij bent zeker ook zo’n kut-vluchteling die onze welvaart naar de klote komt helpen.’ Ik zag de man schrikken. Hij moest een paar keer slikken voordat hij mij verraste met zijn reactie; ‘Ja meneer, met mijn ouders en vele landgenoten ontvluchte ik vijfenzestig jaar geleden mijn vaderland Indonesië. Dat maakt mij dus een kut-vluchteling.’ Duidelijk aangedaan draaide hij zich om en liep weg. Weer op de vlucht.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Inburgeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s