Gratis bus

Een echtpaar in Oosterwolde pleit voor een gratis vervoersregeling voor 65-plussers. Op zich een lovenswaardig streven maar dan moeten we eerst eens kijken wat ‘gratis’ dan betekent. Het woord ‘gratis’ is zo’n beetje het meest misbruikte woord in onze taal. Het betekent ‘voor niets’ maar meestal is het dat niet. Voor niets gaat de zon op. Gratis openbaar vervoer bestaat dan ook niet. Iemand moet het betalen. Dat geld ook voor vrij openbaar vervoer, voor welke doelgroep dan ook.
Maar waarom dan het vrije openbaar vervoer beperken tot 65-plussers begrijp ik niet. Studenten kunnen al vrij reizen. En bij al die mensen die een inkomen hebben op minimum niveau zou het ook zeer welkom zijn. Over hoeveel mensen hebben we het dan? In 2012 waren er 2,7 miljoen 65-plussers in Nederland. Tel daar de 1,5 miljoen studenten en alle mensen in de bijstand bij op en dan kom je al aan een groot deel van de Nederlandse bevolking. Het zou dan toch logischer zijn om iedereen vrij te laten reizen. Tegenstanders zeggen dan dat dat te duur is. Maar dat valt volgens mij erg mee. Nu al subsidieert de overheid een groot deel van de kosten van het openbaar vervoer. Oftewel, wij betalen er ook al via de belastingen voor. Zelfs als we er geen gebruik van maken. Iedereen vrij te laten reizen en het openbaar vervoer volledig vanuit de belastinginkomsten te betalen levert ook grote besparingen op. Kaartverkoop bestaat dan niet meer en ook de hele dure OV-chipkaart is overbodig. Zo ook alle afdelingen die zich bezig houden met betaling en controle van vervoersbewijzen. Zwartrijden behoort dan ook tot het verleden.
Het vrij reizen per openbaar vervoer zou er voor kunnen zorgen dat meer mensen de auto laten staan en kiezen voor de bus of trein. Dit zou dan ten goede komen van het milieu en onze wegen ontlasten. Reden voldoende om eens serieus over na te denken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Inburgeren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s