Laatste Kans

Wat is het ergste dat ons kan overkomen? Het is toch de ‘dood’ waar we allemaal het meest bang voor zijn. Zeker als we er toe worden veroordeeld en er dus naar toe moeten leven. Wat is er erger dan de doodstraf?
Niets.
Zou je toch zo denken.
Toch is er een ter dood veroordeelde die daar heel anders over lijkt te denken. De 53 jarige Ronald Post, die in Ohio in een gevangenis zijn executie afwacht, weegt maar liefst meer dan 200 kilo. Daardoor zouden zijn aderen te diep onder zijn veel te dikke vetlaag liggen en heel moeilijk aan te prikken zijn. Dat aanprikken is nodig omdat het doodvonnis zal worden voltrokken door een dodelijke injectie.
Deze man beweert nu dat de poging om bij hem een infuus aan te brengen een “ernstige lichamelijke en psychische pijn zal veroorzaken”. Ja, u leest het goed: ernstige lichamelijke en psychische pijn. Bedenk wel dat deze man veroordeelt is voor een gewapende overval waarbij hij een vrouw heeft doodgeschoten en hiervoor al bijna 30 jaar in een Amerikaanse gevangenis zit. En deze moordenaar beweert nu dat een prikje in zijn arm het ergste is dat hem kan overkomen? Erger dan de doodstraf?
Natuurlijk niet!
Ja, dat zegt hij wel, maar Ronald Post doet hier een laatste wanhopige poging om onder die gevreesde executie uit te komen.
Eigenlijk doet hij hetzelfde als wat we allemaal wel eens hebben gedaan. Zoals ook Jantje, die koekjes uit de kast heeft gestolen. Mama geeft Jantje natuurlijk een ferme straf: geen koekjes voor een maand en vroeg naar bed. Jantje zet het vanzelfsprekend op een huilen waarmee hij eigenlijk wil zeggen dat deze verschrikkelijk straf die zijn mama voor ogen heeft een “ernstige lichamelijke en psychische pijn zal veroorzaken”. Op latere leeftijd proberen we oom agent wijs te maken dat de opgelegde boete voor ons onrechtvaardig is in een poging er onder uit te komen.
Ronald Post doet dus precies hetzelfde. Eigenlijk zit hij gewoon een potje te janken in zijn cel. Hij wil helemaal niet dood. Alleen van dat janken zullen zijn rechters niet erg onder de indruk zijn. Van argumenten wel, hoe ver gezocht dan ook. Voor Ronald Post is zijn zielige kleinzerigheid waarschijnlijk zijn laatste kans op leven. Zijn allerlaatste.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s